home of the brave sa att saga

Tillbaka i Belle Vernon efter 7 intressanta veckor i Sydamerika. Upplevelserna i Colombia och Peru gar inte ens att jamfora. Fastan vi upptradde ca 3 ganger per dag trottnade jag inte pa vara danser och draman, tror nog att det endast var genom Guds nad. I Colombia var vi nog valdigt ovana och det tog en god tid fore vi kom in i hela faderullan. Typ att int klag sa myki pa onodiga saker, att int frag fragor om mat, att int frag andra fragor heller riktigt utan att bara va beredd nar di sager at en att va beredd. Vi var ocksa lite bortskamda med varm dusch och bra stalle att sova pa. Att inte klaga pa maten trots att det var grillad kyckling eller uruselt fried rice varje dag. I Colombia stannade vi i samma kyrka vilket visade sig ha sina for och nackdelar. Vi for framst till samma platser och upptradde och gjorde kopcentrum-pickoff, vilket konstigt nog blev jobbigt till slut.

I Peru larde vi nog oss alla mera tacksamhet. Peru ar definitivt mera fattigt. Valdigt korrupt land. Man far soka lange lange efter skrapkorgar pa gatorna, vilket leder till att folk inte bryr sig och bara slanger skrap omkring sig hursomhelst. Valdigt dammigt, regnar ytterst sallan vilket leder till att gatorna ar smutsiga. Massa massa hundar, typ hundra raser i en. Alla sir riktit ackliga och hemska ut. Man alskar Peru for manniskorna, dom ar sa hjartliga, oppna och arliga. Man kanner sig alltid sa valkommen. Vi samarbetade med tre olika frosamlingar i Peru. Forsta kyrkan led vi av kackerlackor, alla delade en dusch, vi spolade toaletterna manuellt med en vattenhink, kallt duschvatten och sa vidare. Men det var anda den basta forsamlingen vi var vid, om man far ha en favorit. Hade manga bra konversationer med manniskor under outreacherna med den foramlingen. Traffade en man som hade statt pa en bro och tankt ta sjalvmord, angrade sig, gick forbi vart upptradande och bestamde sig for att se pa for att komma pa andra tankar. Han blev verkligen berord av vad vi gjorde, och av Jesus. Hans liv blev helt forandrat av Jesus. Helt fantastiskt!

Vid nasta forsamling var vi vid utkanten av Lima upp i bergen. Dammigt och fattigt. Mannen dar bryr sig inte sa mycket om att gifta sig och sant, och de flesta mammorna ar ensamstaende och har typ 4 barn vid 24 ars alder med olika man och der ut som om de ar trettio. Ytterst sorgligt. De bor i sma hyddliknande hus, oftast jordgolv. Vad som forvanar ar att manga manga har en tv i dom husen. Sorgligt. Vi gick ofta upp for bergen hus till hus och pratade med dom och en dag delade vi ut matpaket. Synen pa kvinnor ar valdigt nedsattande. Pornografi overallt, i vilken dagstidning, biltvattsskylt osv som helst. Mycket ris och kyckling igen. Men peruansk mat ar nog helt fantastisk. Kommer att sakna frukterna och manniskorna dar borta.

Sa tacksam for allt vi fick vara med om, allt vi fick se, allt Gud gjorde. Nu ar det en vecka utreach kvar i USA, blr i Pittsburgh och till ett stalle mitt i Pennsylvania dar det firas Groundhog Festival, tydligen en tradition kand over hela USA. Ska bli intressant och annorlunda jamfort med Sydamerika dar manniskorna ar valdigt oppna. Borjar planera nasta steg smaningom, kanske uni vem vet. Forst hoppeligen Florida. Kommer hem i slutet av februari.

Japp. Tack och hej. Och grattis om du orkade lasa igenom allt.