Nya tag

Efter en ganska intensiv vända till Finland, en utmattande dag i Köpenhamn är jag tillbaka i Växjö. Det var annorlunda att vara hemma. Jag har aldrig förut haft det så att jag bor på ett annat ställe, och sedan bara åker hem och hälsar på, för att sedan åka tillbaka. Då kändes det som att jag faktiskt är borta på riktigt. Det var helt fantastiskt skönt att vara hemma, jag hann med en hel massa saker på kort tid, men jag kände också på flyget på vägen tillbaka att det kändes helt bra att åka tillbaka. Speciellt när jag visste att jag har en ny praktikplats att åka till, annars skulle det ha varit väldigt omotiverat. I Köpenhamn träffade jag en klasskompis som är på praktik där, hon visade mig runt lite, till Ströget och hennes praktikplats. Sedan for jag lite på egen sightseeing bl.a till Christiania. Det var väldigt intressant, helt förfallet område med graffiti och plakat om frihet och sånt. Och marijuana förstås. En joint, 60 dk. Nej tack.

Så idag var jag första dagen på Väderkvarnsbacken, ett boende för sju unga vuxna med utvecklingsstörningar, bl.a downs och Tourettes syndrom. Kände direkt att jag kommer att trivas tusen gånger bättre än på Hagahov. Fastän det kanske inte finns så mycket att göra, så är klienterna i alla fall sociala och pratglada. Så det blir nog bra.

Kaffebataten

Sitter i min lägenhet, som temporärt inte är min lägenhet. Lägenheten såg till en början lite förfallen ut(måste tillägga att den nog ofta sett likadan ut när jag bott där, om inte värre, så jag menar inte att jag är bättre på något vis), och nu blev det plötsligt en reda upp-städa allt hysteri, vilket nog är bra. Men det är lite intressant att se på, när M och K är på rull och far hit och dit. De jobbar bra ihop, verkar förstå varandra. Många frågor om vems och vart kommer upp, och jag är oftast skyldig, konstigt nog. Nu är det ommöblerat i vardagsrummet och grundstädat i köket åtminstone. Jag kan konstatera att jag har blivit lite van att bo själv, men jag ser fram emot att flytta tillbaka hit.


Studiefrustration

Jag känner mig så ostimulerad av mina studier. Känns som att jag går i skolan i 3½ år för att få ett papper, för att sen då jag väl är på en arbetsplats hamna att lära mig allt från början. Eller så hamnar man på ett ställe där man knappt behöver en utbildning, som där jag gör min praktik till exempel! Så just nu sitter jag och funderar på lite nyttigare utbildningar, där studierna leder till ett före och ett efter i ens kunskapsnivå. Men samtidigt så känns det som att jag är genom halvvägs, lika bra att slutföra. Nåväl, vi får se, just nu låter näringslära eller engelska hundratusen gånger bättre.

Boktips

Då jag var senast på biblioteket hade jag lite tidspress och jag var inte ute efter någon specifik bok. Då jag just skulle ge upp fick jag syn på en bok som såg ganska intressant ut, tog och läste lite på baksidan, och där stod något om Petsmo av alla ställen, så jag tänkte att det här kan ju vara intressant. Petsmo var nog inte vad boken egentligen alls handlade om, men den visade sig vara en hit. Boken heter "Lappkungens dotter" och är skriven av Stina Katchadourian. Den handlar om en vanlig familjs upplevelse av krigsåren 1939-45, med extra fokus på Lapplandskriget. Mycket är baserat på föräldrarnas korrespondens sinsemellan och hur författaren själv upplevde dessa år som liten flicka. Samtidigt fick jag en repetition av hissakursen "Finlands historia", som jag fick vitsordet 4 i. En riktigt bra kombination av personliga livsöden och allmän information om hur krigena gick till. Den fick mig att reflektera över kriget på ett sätt jag inte har gjort tidigare. Tänk hur nära i historien det faktiskt är, och hur Finland fick börja om nästan helt från början efteråt, med en massa krigsskadestånd, en massa hemlösa flyktingar, matbrist osv. Man förundras över hur Finland klarade av allt det där, med sin självständighet i behåll.  Det är en bok jag starkt kan rekommendera åt vem som helst, lättläst och inte alls långrandig.

Lappkungens dotter. En familjs historia under Finlands krig

Todays temperature


Fredagstankar

Tankar som snurrar:
  • Skaffa/inte skaffa hund?(Säg mig, hur skall man riktigt prioritera här i livet?))
  • Det dåliga TVD avsnittet.(Elena, ga å dra na gamalt yvi de!)
  • Rättsregistercentralen och dess onåbarhet.(potentiell prick i ett register som kunde ha undvikits om ingen kontakt initierats från första början, jag visste inte att deras tjänster var avgiftsbelagda!!)
  • Ny praktikplats flumm.("Jag har fått ett positivt besked! Ring denna person på måndag!" Så får jag veta vaddå? Har jag fått en ny plats eller ej?? Idag skulle ha varit sista dagen på denna praktikplats i så fall.)
  • Bearnaisechipsen lät som en god idé, men i efterhand så vad tänkte jag med?(smaklösa, med en eftersmak av någon slags efterrätt)
Ikväll blir det Kafé de Luxe-repris, med en indier och två spelningar. Tjohoo!

Flipped

Jag håller på att bli tokig på min näsa som inte vill sluta krångla. Sen igår har jag blött näsblod 4 gånger. Bestämde mig för att testa näsolja, som typ ska gör så att näsan inte är så torr och lätt börjar blöda. Men så blev jag ju samtidigt snorig, så nu är jag heltäppt, vilket gör det ännu värre och innebär att jag hamnar att snyta ut oljan nästan direkt jag sprayat in den. Jag börjar blöda för att jag måste snyta mig så hårt. I natt hade jag mardrömmar om att börja sprutblöda ur näsan mitt i natten, vilket jag sen också gjorde där en fyratiden. På nässprayen står det att man ska andas in lätt medan man sprayar. Hur skall man kunna göra det om man är täppt i näsan, då kan man ju inte andas genom näsan? Om det inte märks så börjar jag bli lätt frustrerad, men jag hoppas att min kombination av två olika sorters nässprayer skall kunna kurera mig :) Har någon genomlevat liknande och har överlevnadstips mottages de med glädje.

En eftertanke

Vanligtvis så brukar jag inte reagera på alla reklam som man omedvetet läser när man är på Internet, jag tycker det kan vara ganska störande, men jag har väl vant mig. Men plötsligt så började jag fundera på vad reklamerna har för budskap och det var ju bara för absurt. Denna var den mest knäppa, smått patetiska jag läste:
"Gåvan som räddar alla hjärtans dag - Gör årets alla hjärtans dag till den bästa någonsin med den fantasifulla presenten"
Jag klickade vidare på länken och kom till det här;


Nyhet: En liten nalle kan göra kärleken större


Med Nallebudet levereras din kärlekshälsning av en gosig nalle direkt hem i brevinkastet – eller via Facebook.
– Det är inte helt ovanligt att folk friar genom Nallebudet, avslöjar Hanne Lindqvist på Nallebudet.se


Eh?


Cider

Det här är Cider. Han är den katt jag tycker mest om i hela världen. Egentligen tycker jag inte alls om katter, men på något konstigt vis så får min familj oftast katter som är för konstiga för att inte tyckas om. Det kanske är som med vissa människor och barn. De tycker inte om barn egentligen, men så får dom barn, och sina egna barn kan man ju inte låta bli att älska sägs det. Jag har ju ingen erfarenhet av det, annat än såhär på kattnivå, men det låter som att det kan stämma. Men jag kommer nog aldrig att skaffa egna katter, det räcker med att ha katter som man kan hälsa på ibland. Däremot så skulle jag gärna skaffa en hund när som helst. Men då måste jag flytta ut från Skolhusgatan för där får man inte ha husdjur. Och det vill jag ju inte göra, så då blir det nog att vänta något år till.

Simplicity

"Everything that you do for God, should overflow from your intimacy with God."
Dan Baumann

Vanlig dag, och jag är nöjd

Dagens höjdpunkter:
- bakat bröd på jobbet
- varit på väldigt skönt humör, sådär annars bara
- känt mig mera frimodig i min professionella yrkesroll
- hittat en billig och bra Björn Borg väska (intalar jag mig själv)
- ätit mat
- lekt en trevlig ice-breaker med jämnåriga i kyrkan och lyssnat på en bra predikan (efterlängtat)

Vaalipäivä

Idag blev en slapp och slö dag då jag bara gått på känsla. Gjort lite research om saker, sett på serier, och bakat dessa. Jobbade igår så detta var enda sovmorgonen jag fick denna vecka, och sånt brukar ställa till det för att alls göra något vettigt. Småningom blir det väl att följa valvakan.

Näsblod i duschen

Konstaterade att det finns både för och nackdelar med att få näsblod när man står i duschen. Praktiskt, kan man tänka, men inte så praktiskt sist och slutligen. Det hände sig igår då jag stod i duschen, och först tänkte jag tanken att hej, jag står ju i duschen, ingen fara med att försöka få stopp på det, jag kan ju se hur länge det tar innan det slutar blöda utan att hålla för näsan. Men så sprättade det ju överallt, och det kändes ju inte så fräscht. Så jag höll mig för näsan, samtidigt som jag försökte öppna shampoflaskan och schamponera mig med en hand. Inte så graciöst, och inte alls smidigt. Så min konklusion av detta fältexperiment är att det är smidigare att få näsblod utanför duschen, och nästa gång det händer tar jag nog en paus i mitt duschande.

PM Bröd & Sovel

Idag fick jag sluta några timmar tidigare, då personalen skulle på ett tråkigt möte som min handledare tyckte att jag inte skulle behöva genomleva. Så då bestämde jag mig för att fara ner på stan och ta en kaffe på PM Bröd & Sovel, ett bageri/café som jag direkt visste skulle vara en hit. Cappuccinon var den bästa hittills i denna stad, kan väl hända att det vinner på alla områden.  Jag började läsa en bok som jag lånade då jag senast var på biblioteket; Cannabusiness - om konsten att legalisera en drog. Det kommer att bli intressant att se var jag står efter att ha läst den. Fick med mig hem ett råglevainbröd också, härligt segt och saftigt med stora håligheter.