Couscous

Couscous har aldrig varit min grej. Jag har nog nog till och med påstått att jag avskyr det, för jag har aldrig ätit något med couscous som fallit mig i smaken. Dessutom har jag tänkt att det inte är vidare nyttigt, bara snabba kolhydrater.Och så kom förra helgen, då jag var på en fest med världens maffigaste libanesiska buffé. Där fanns en  couscous sallad med nötter, frön och torkad frukt. Den var bara så god! Sen dess har jag köpt hem couscous, och lagat en liknande variant två gånger och konstaterat att couscous är så gott! Dessutom så insåg jag att det är en väldigt bra protein-och fiberkälla (15g protein/100g är inte så dåligt!). Överlag insåg jag att Libanons matkultur, förutom hummus, är något jag har knapp erfarehet av, men efter helgens buffé blev så inspirerad av. Så här framöver tor jag att det kommer bli en del libanesiskt experimenterande.

Den sjätte november i bilder
Igår fyllde jag år! Pappa ringde och väckte mig 7:20 och ville komma via en sväng före jobbet. Han hade med sig denna smarriga bakelse. Jag hade bestämt att jag skulle få fuska lite med maten på min födelsedag.
Solen sken hela dagen, men jag kom mig inte ut på promenad förrän i skymningen. Men det var ändå så fint ute, havet var helt spegelblankt.
Min superknäppa syster hade hittat en sånhär soldriven, solfjäderviftande buddah och tyckte den var så rolig så hon köpte den i present och skickade den på posten. Helt säkert konstigaste presenten jag någonsin fått!
 
Dagens lunch!
På kvällen kom en del av familjen på kaffe, då bjöd jag bland annat på denna veganska pumpapaj.
 
Kvällen avslutades på D.O.M med fint folk och frågesport. Denna gång var vi endast ett halvt poäng från seger, lite surt! 
 
Dagen blev riktigt lyckad, jag gjorde saker jag tycker om och umgicks med fina vänner och familj. Det är väl definitionen på en bra födelsedag?
 
 

Hälsosam?

Just nu är jag i en ny fas i mitt liv, då jag satsar mera seriöst på träning och kost än tidigare. Min strävan är att skapa en hållbar livsstil som är sund som jag vet att jag mår bra av, och som får mig att må bra. Efter en hel del research i olika riktningar har jag redan hunnit konstatera några gånger att det inte är så lätt att veta vilket sätt som är det bästa att leva efter när det gäller mat. Även om jag nu för stunden har konstaterat att jag vill testa vara vegan, är jag inte helt övertygad om att det nödvändigtvis är den mest sunda eller rätta vägen. Speciellt i dagens värld, när jordbruket och produktionen av mat är under konstant förändring, när ekonomin och vinsttänknadet väger tyngre än kvalitet och hållbarhet. Detta faktum snurrar till det ännu lite mera. Det är känt sedan länge, redan Hippokrates sade för 2500 år sedan att  “låt maten vara din medicin och låt medicin vara din mat", att kosten påverkar oss på ett ytterst väsentligt sätt. Det man äter kan påverka en så man blir sjuk, men det fungerar också i motsatt riktning, vilket jag tror att man ofta förringar. Det är i såna här banor jag har börjat fundera. Och nej, jag är inte sjuk på något sätt, men jag tror att det handlar om en livsstil, ett långsiktigt projekt att leva hälsosamt, bejaka mina riktiga behov, inte bara stilla hunger. Hälsa och hälsosam är ord som inte är så lätta att definiera, som är både individiuella och universella. Bra mat är en del av många delar i ett hälsosamt liv för mig, vad innebär det för dig?