Tisdagsmiddag

Idag blev det bönbiffar till middag. Hackad lök, purjolök, vitlök, vita bönor, black-eye bönor och kryddor körde jag ner i matberedaren till en smet, panerade med sesamfrön, plattade till dem och stekte dem. Det kan vara lite knepigt med konsistensen, de går lätt sönder, men är man försiktig funkar det bra. Det blev riktigt gott, rekommenderas! Nu är Daniela och Jossan på besök, och snart beger vi oss till D.O.M för veckans frågesport.
 
 

Lost between the moon and New York City

 
Skogspromenad med älsklingen och solskenet. Och ja, jag har röstat. Har du?

Summer reminiscing

 
 
 
Tack vare inglasad balkong och sporadiskt vattnande kan jag plocka in en så här fin bukett med luktärter
- ännu efter att första snön har fallit!
 
 

Pimpa din frukost!

Det bästa med morgonen är att man får stiga upp och äta frukost. Vissa människor tycker inte alls om att äta tidigt på morgonen, men det har aldrig varit ett problem för mig. Frukosten har en tendens att gå lite på rutin, och man äter oftast samma sak, med några variationer. Typ gröt, jogurt, mysli eller smörgås. Enligt mig kan det bli lite enformigt i längden, och det kan kanske kännas svårt att veta vad man annat skall äta. Men jag tycker det går lätt att variera, utan att göra drastiska förändringar (fast om du föredrar att ha saker på samma sätt som de alltid varit behöver du inte läsa vidare nu).
 
Gröten går att variera med olika sorters flingor. Variera hallonsylten med aprikossylt, nyponsoppa, frysta bär eller russin&honung. När du kokar gröten kan du blanda i en halv banan och lite äppelbitar. Testa att laga en kall gröt, blanda en näve havregryn med lite russin och kanel, slå på mjölk, rör om och ät!
 
Testa nya toppings till jogurten. Byt ut den färdigt smaksatta och sockrade mot naturell jogurt och experimentera vilt! Kiwi, banan, frysta jordgubbar och blåbär, torkade plommon, tranbär eller aprikoser. Sen ännu lite nötter och frön, som linfrön, sesamfrön, solrosfrön, chiafrön, hampafrön. Vid behov, söta med lite honung, agavesirap eller varför inte lite lönnsirap! 
 
Mixa till en smoothie med soja/havremjölk eller naturell jogurt. Samma princip som med jogurttoppingsen!
 
Testa att blanda i lite kanel eller kardemumma i gröten eller jogurten. Det blir ännu godare och jag upplever att det lägger till en dimension som gör att man känner sig ännu mera tillfredsställd efter att man ätit.
 
Sen så kan man ju också äta smörgås. Det är lite "känsligt" för mig just nu. Jag har inte riktigt kommit fram till vad det finns för veganska varianter för smörgåspålägg. Det är lite tråkigt. Veganost är dyrt och innehåller en massa konstiga ämnen, så det har inte känts som ett alternativ ännu. Men jordnötssmör, kokosolja och hummus rekommenderar jag åt alla! Och grönsaker på det!
 
Min slutsats är - våga testa på nya saker, våga variera! Bara din egen fantasi och smak sätter stopp!
 
Soygurt med kiwi, blåbär och favoriten - superfröet chia - är en riktig morgonhit!

En vanlig onsdag

Hemma. Halvligger i soffan. Däckad av en arbetsdag i ett dagiskök och ett hårt gympass med min träningskompanjon. Maten på gång i ugnen. Simpla saker som får mig att känna mig tillfreds och nöjd i denna stund. Jag kräver nog inte så mycket av vardagen, bara den får rulla på på något vis. Nu ringer matklockan, dags för käk!

Seitanbiffar

Nu har jag ätit vegansk mat i en vecka. De största orsakerna till att jag vill testa på det är olika miljöskäl och hälsoskäl, jag kan gå närmare in på det en annan gång. Hittills har det gått bra, egentligen så har det inte varit en så stor förändring eftersom jag ätit relativt vegetariskt en längre tid redan. Det krävs lite mera kreativitet när kött, fisk eller ost inte är det centrala i en måltid, och jag tycker om utmaningen att planera, tänka nytt och testa nya saker som jag aldrig annars skulle äta. Idag lagade jag seitan. Jag har hört om det flera gånger och sökt efter det i butiker utan att riktigt veta vad jag skall leta efter. Idag då jag var i en affär och gick och kikade på olika matsaker, fick jag syn på en påse vetegluten, såg ut som mjöl. Vetegluten är nästan rent protein och det är det som gör att bröd blir luftiga och sega. På påsen stod det ett recept på hur man tillverkar seitan. Instruktionerna var enkla så jag bestämde mig för att köpa hem och testa.
 
Först blandade jag veteglutenmjölet med lite kikärtsmjöl, chili, soja och vatten.
 
Jag använde elvisp och degkrokar för att blanda ihop smeten, som jag sedan formade till en limpa.
 
Limpan skar jag i skivor som kokades i 20 minuter i saltat vatten.
 
Jag marinerade några "biffar" i ett par timmar, som jag sedan stekte.
 
Taddaa! Seitanbiff med rosmarin, mathavre med pesto och sallad. 
 
Konsistensen var ganska köttlik, lite mera gummiaktig. Smaken var väldigt bra, men jag tror det är viktigt att den hinner marineras väl före, om man inte lagt i massa kryddor redan när man gjorde smeten. Man kan variera det massor, tillsätta olika sorters kryddor, strimla, laga det i ugnen. För 2,90 euro fick jag cirka 12 biffar, så det var väldigt ekonomiskt också!
 

Post!

Dagens bästa hittills var när dessa damp ner genom postluckan; musik som jag lyssnat oändligt mycket på men som jag hittills ändå inte tröttnat på (ja, kanske inte Peter Jöbacks julskiva då) och ett gratis smakprov från Löfbergs Lila. Man skall passa på då det är billigt och gratis, kännetecknen på en finländare!
 

Homemade - it's the best!

Jag älskar jordnötssmör! De sorter som finns i butik i Finland är jag inte så förtjust i, så varje gång jag varit i USA har jag bunkrat upp med en massa! Det är ganska simpla ingredienser i, så jag bestämde mig för att testa laga eget. Jordnötter är de billigaste nötter som finns, men inte särskilt goda råa och osaltade. Så jag började med att rosta 7 dl nötter i ugnen i en halvtimme. Sedan körde jag halva satsen i min mixer. Jag tillsatte lite flingsalt, honung och kokosolja för bättre konsistens. Först mixades det ganska trögt och vara bara en grynig smulig massa, men sedan började det smälta ihop och bli mera flytande. Resultatet blev lyckat, så i fortsättningen är det nog hemlagat jordnötssmör som gäller! Blandandet kommer säkert att gå bättre i min nya stavmixer/matberedare som kommer på posten om några dagar!
 
 
 
Det blev inte mandelsmör denna gång, men burken fungerar bra till förvaringen!

Hand me the sugar

Jag har så väl jag kunnat rejält dra ner på socker och sötade saker sen en och en halv månad tillbaka. Det har gått förvånansvärt bra, speciellt med tanke på hur mycket jag tycker om att baka. Söta bakverk är min största svaghet, så jag har tagit lite paus från mitt vanliga bakande. Jag har istället försökt satsa på att äta regelbundet, och äta nötter, frukt, torkad frukt och morötter när jag känt sug efter något smått. De få gånger jag ätit någon kakbit under denna tid, på typ kalas, har jag konstaterat att det i och för sig är gott, men inte fullt nödvändigt. Det är ofta bara en mental grej, typ sug efter något att äta, eller för att tröstäta. Socker är fortfarande gott, men det känns som att jag bra klarar mig utan det. Det ger inte den tillfredsställelse jag trott den gjort. Det finns mycket bättre saker jag kan äta. Det är klart att det kan var gott i sig och värt att unna sig, men just då kanske för att unna sig. Men då ska det minsann vara vällagat och bra kvalitet. Inga industriellt tillverkade donitsar för min del, tack! 
 
Några saker jag känner att jag bra kan unna mig till vardags är dessa saker, Nigellas breakfast bars och raw dessert balls. Myslibitarna, som vi börjat kalla dem, har båda mina rumskamrater också gått och fastnat för sen jag hittade receptet. Receptet hittar du här, och det går att variera i mängder helt som man tycker. Samma är det med raw balls, som kallas så eftersom de är tillagade i enlighet med raw foods principer. De är alltså råa och ej upphettade. Jag kollade på olika recept utan att hitta något som jag ville laga. Så jag gjorde en egen version av torkade plommon och aprikoser, russin, sesamfrön, paranötter, mandlar, havregryn, kokosolja och kakaopulver. Jag körde allt i en matberedare och rullade masan till kulor. De blev inte alls sliskigt söta, de blev helt enkelt passliga. Det är klart att fastän dessa är hälosammare alternativ till något gott som kakor och godis, så skall de som med allt annat(förutom typ selleri) ätas med måtta!
 

Skatter i skogen

Igår passade jag på att fara en sväng hem till mina föräldrar och en tur ut i skogen tillsammans med Frida. Jag hade fått låna min brors bil så jag var lite nervös över hur det skulle gå med den då jag körde på väldigt guppiga och gropiga skogsvägar, men som tur så klarade vi oss. Jag var på jakt efter trattkantareller, och jag fick napp! Då jag just gett upp och var påväg tillbaka till bilen trillade jag över dem, nästan bredvid bilen. Än en gång fick jag uppleva att när man gett upp hoppet inträffar det förväntade! Nackdelen med att ha en sällskaplig hund med sig när man skall plocka svamp är att hon svansade runt mig där jag satt hukad och jag fick vara rädd att hon skulle mosa mina svampar.