Fancy lunch

Jag har haft en lite slö matlagningsperiod. Men idag fick jag inspiration att göra något trevligt av butternut squashen jag impulsköpt då de var på erbjudande. Så det blev boveteravioli, fyllda med rostad squash som jag mosat ihop med lite citronsaft, salt och peppar och "fetaost" lagad på mandel. Det var lite knepigt att få snygga raviolis, när degen sprack relativt lätt, men genom att jag penslade degen med vatten fick jag dem att hållas ihop. Receptet på pastan tog jag härifrån http://www.thekitchn.com/how-to-make-soba-noodles-from-scratch-cooking-lessons-from-the-kitchn-191038, och receptet på fetaosten hämtade jag härifrån http://www.cookbookaficionado.com/weekend-brunch-round-3-greek-scramble-with-tahini-sauce-almond-feta/. Osten hade jag provat laga redan i fredags. Det finns massor med recept på ost lagat på nötter, och detta recept lät ganska simpelt så det verkade som ett bra första försök. Jag tror dock att min matberedare inte är tillräckligt effektiv, osten kändes grynigare än jag tror den skulle vara. Den smakar inte som fetaost, men både syrran och jag kunde ändå konstatera att den lite påminde om det. God var den hur som helst, och passade perfekt att fylla raviolis med. 
 
 
 
Det blev helt fantastiskt gott, speciellt squaschen överraskade med sin robusta smak. En perfekt bjudrätt, men då skulle jag nog minska på mängden bovetemjöl och öka mängden vetemjöl för att få ett snyggare resultat.
 
 

Vintersallad och rödbetor

Salladstidens högsäsong sommaren är definitivt förbi. Nu är varje löptur en stor bedrift och soffan, tekoppen och mörchokladen är mera tilltalande än någonsin. Är man en grönsaksslukare som jag är höst och vinter mindre trevliga för både plånbok och smaklökar. Priserna på tomat och gurka når småningom sina toppar på närmare 6 euro kilot. De är inte ens värda sitt pris smakmässigt. För att få min dos av färska grönsaker måste jag helt enkelt tänka om och tänka på vad som är i säsong. Kål, lök, groddar och rotfrukter för tillfället och det närmsta halvåret. Det blir kanske lätt att man bara äter morötter, eftersom det är så enkelt och bekant, men det finns en hel del andra rotfrukter att använda sig av om man vill ha lite variation i både smak och näringsämnen. Okej, utbudet är kanske inte helt enormt men jag kan rekommendera att testa råriva kålrot och rödbeta. Mitt tips är att också finriva dem, då blir de väldigt saftiga och lättuggade, det kan kännas lite väl grovt att tugga storrivet ibland. Vanlig vitkål är en underskattad grönsak som är väldigt mångsidig och kostar oftast under 1 euro kilot konventionellt odlad. Bra att woka, men också att råriva, blanda med andra grönsaker och hälla på en god dressing.
 
Jag har inte testat att råriva rödbetor tidigare, jag har funderat på om man kan göra det inte kollat upp det. Så var jag i veckan med min syster och lunchade på Vegana, och där hade de rödbetsråkost. Det var helt fantastiskt gott och fräscht, det smakade som rödbeta men smaken var tydligare och friskare på något sätt. Det har stört mig att det tar så länge att koka rödbetor, för jag äter dem gärna, men det är inte någon snabbmat precis. Så ofta har det blivit att de rödbetor jag handlat lämnat till sista-minuten-innan-de-helt-ruttnar. Men för någon vecka sedan beslöt jag mig ändå att köpa en 2 kilos påse från butiken då den bara kostade 1,29 - superbilligt(65 cent kilot, går inte att jämföra med priset på inhemska tomater). Den har legat oanvänd tills igår, då jag testade att äta råkost på dem här hemma efter att ha blivit inspirerad. Så gott, nu får jag absolut användning för dem! Enda nackdelen är att man blir lite rosa om händerna..

Oh yes.

Cause You meant what You said when You said You'd never leave..
 

För övrigt kan jag varmt rekommendera Niklas mat som kommer både från finsk och svensk tv för tillfället, och som kan ses via arenan eller svtplay. Programmet går ut på att Mat-Niklas åker runt i världen till intressanta restauranger och är typ praoelev i en vecka, för att sedan komponera ihop en rätt som skulle platsa på restaurangens meny. Från Finland är det repris och bara halvtimmes avsnitt, men den nya säsongens avsnitt är förlängda till en timme. Vettig underhållning på hög nivå.