Vintersallad och rödbetor

Salladstidens högsäsong sommaren är definitivt förbi. Nu är varje löptur en stor bedrift och soffan, tekoppen och mörchokladen är mera tilltalande än någonsin. Är man en grönsaksslukare som jag är höst och vinter mindre trevliga för både plånbok och smaklökar. Priserna på tomat och gurka når småningom sina toppar på närmare 6 euro kilot. De är inte ens värda sitt pris smakmässigt. För att få min dos av färska grönsaker måste jag helt enkelt tänka om och tänka på vad som är i säsong. Kål, lök, groddar och rotfrukter för tillfället och det närmsta halvåret. Det blir kanske lätt att man bara äter morötter, eftersom det är så enkelt och bekant, men det finns en hel del andra rotfrukter att använda sig av om man vill ha lite variation i både smak och näringsämnen. Okej, utbudet är kanske inte helt enormt men jag kan rekommendera att testa råriva kålrot och rödbeta. Mitt tips är att också finriva dem, då blir de väldigt saftiga och lättuggade, det kan kännas lite väl grovt att tugga storrivet ibland. Vanlig vitkål är en underskattad grönsak som är väldigt mångsidig och kostar oftast under 1 euro kilot konventionellt odlad. Bra att woka, men också att råriva, blanda med andra grönsaker och hälla på en god dressing.
 
Jag har inte testat att råriva rödbetor tidigare, jag har funderat på om man kan göra det inte kollat upp det. Så var jag i veckan med min syster och lunchade på Vegana, och där hade de rödbetsråkost. Det var helt fantastiskt gott och fräscht, det smakade som rödbeta men smaken var tydligare och friskare på något sätt. Det har stört mig att det tar så länge att koka rödbetor, för jag äter dem gärna, men det är inte någon snabbmat precis. Så ofta har det blivit att de rödbetor jag handlat lämnat till sista-minuten-innan-de-helt-ruttnar. Men för någon vecka sedan beslöt jag mig ändå att köpa en 2 kilos påse från butiken då den bara kostade 1,29 - superbilligt(65 cent kilot, går inte att jämföra med priset på inhemska tomater). Den har legat oanvänd tills igår, då jag testade att äta råkost på dem här hemma efter att ha blivit inspirerad. Så gott, nu får jag absolut användning för dem! Enda nackdelen är att man blir lite rosa om händerna..

Kommentarer
Postat av: Julia

Jag gjorde rödbetsbiffar på rårivna rödbetor, lite lök och ägg här om dagen, enkelt och hur gott som helst! Speciellt tillsammans med gräddfil med vitlök i. NAM! Tror bestämt jag ska försöka mig på nåt med vitkål nästa vecka :)

Svar: Mums, låter också som ett förnämligt sätt att äta rödbetor på :)
Fia


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback