Growing

Mina fina tomatplantor.

Att odla eget

I media de senaste dagarna har det talats om fenomenet urban farming, att odla mat på alla ställen möjliga, exempelvis på balkongen, inne i en stad. Som bilden visar så är det bara ens kreativitet som kan sätta stopp för hur man kan odla. Dåligt med utrymme verkar inte vara en giltig orsak att inte odla. Jag tycker detta är en riktigt fräsch rörelse eller vad man skall kalla det. Det är bra att veta hur det fungerar att odla mat, att det inte behöver vara svårt och att det är någonting man bra kan klara av själv. Klart det är bra att det finns folk som sysslar med det professionellt, men idag är folk så oinsatta i saker som varit självklarheter tidigare, så jag tror det kan leda till många bra insikter. Man kan vara mera självständig och självförsörjande än man tror, att det inte behövs så mycket bekämpningsmedel för att få resultat. När jag tänker på att odla eget föreställer jag mig att det är väldigt givande, tillfredsställande och rofyllt på något sätt. Man kanske lär sig stressa ner. Resultatet kan inte pressas fram, det tar tid. Under tiden måste man vårda och ta hand om. Annars blir resultatet uselt. Det är lite som relationer och människor kanske. Under våren blev jag inspirerad och tänkte jag skulle prova odla tomater på vår inglasade balkong. Det måste ju i princip fungera som ett växthus tänkte jag. Så nu har jag fem tomatplantor som duktigt kämpar uppåt på blombrädan. Hoppas det ger resultat. Det kommer åtminstone helt säkert ha varit värt försöket.
 
 

Italiensk lenticchie soppa

I fredags var det linssoppans dag. Jag vet inte hur officiell dag det är egentligen, men enligt det svenska företaget Kung Markatta var det det i Sverige. Mat-tema dagar är trevliga, och linssoppa är gott, så jag tog tillfället i akt att tillreda en lite lyxigare variant. Jag måste erkänna att jag tidigare bara lagat linssoppa med asiatiska smaker som kokosmjölk och curry. Detta var en italiensk variant med örtkryddor och rotfrukter. Receptet återfinns i sin helhet här. Jag glömde bort champinjonerna, och satte till lite dragon, rödvinsvinäger och jästflingor(istället för parmesanost). Jag gjorde en rejäl sats, så det skulle räcka i några dagar och igår åt jag upp sista portionen. Soppan blev väldigt smakrik, det var en perfekt kombination av kryddor och ingredienser, speciellt palsternackan och sellerin hade hittat hem i soppan! Så om du inte brukar äta linser så mycket och är osäker på hur man skall gå tillväga, så är detta ett säkert kort! Linser är så bra mat. De går att variera i all oändlighet. De innehåller en massa olika mineraler och vitaminer. De är också fiber- och proteinrika vilket gör att man står sig länge på det. Hälsomat, men också mumsmums. Detta recept kommer inte att glömmas bort i första hand.
 

Magokoro sushi

För någon helg sedan när min ena syster Sanna var på besök i trakterna så passade vi på att äta sushi under hennes lunchpaus när hon skrev högskoleprovet. Jag hade länge en hat-kärleks relation till det. Men nu så har jag nog kunnat konstatera att det är fantastiskt gott! Först tänkte jag att det inte skulle vara samma sak att äta sushi utan fisk, men jag har kunnat konstatera att själva grejjen med sushi inte ligger i om det är fisk eller ej, tack och lov! Viktigare är nog norialgerna. Magokoro är ett litet ställe med fenomenal sushi. Jag tog deras vegetariska meny och den var väl sammansatt. Maki rullarna hade allt annat än tråkig fyllning, var lite rädd att de bara skulle ha några gurkstänger i, men jag hade tur. Nöjda och glada gick vi därifrån.
 

My body craves good food

En sak som är bra med att äta vegetariskt är att det kräver så lite tillagning, man kan ju äta det mesta rått egentligen. När jag vill kocka upp någonting snabbt lagar jag oftast en wok av något slag. Det är bara att plocka det som finns i skafferiet och blanda och steka snabbt. Idag var en dag då maten skulle vara hastigt på bordet, så det fick bli en blandning av färska champinjoner, lök, tofu, kidneybönor, fryst broccoli och brysselkål. Som krydda på det lite vitlök, jästflingor och svartpeppar. Så simpelt, så näringsrikt, så gott!