Sommarkväll i hemknuten

 
 
Att få sätta sig ner vid ettt färdigdukat bord. Äta nypotatis och grillat, och på det rabarberpaj och havreglass - det kallar jag lyx! En skön, spontan kväll hemma i det gröna där luften på riktigt doftar sommar.
(Bildbomben tillägnar jag min Mommo och syster)

Midsommarafton

 
Sommarluft. Fina människor. Skratt och gemenskap. Lyxigt god mat. Volleyboll. Första doppet. En salig blandning av trevligheter.
 

Hemlagad ekologisk mysli

 
 
3 dl boveteflingor
3 dl havreflingor
3 dl rågflingor
2 dl havrekli
1 dl kokosolja
½ dl agavesirap(alt.honung)
1 dl vatten
2 dl poppad quinoa
2 dl solrosfrön
4 dl kokosflakes
4 dl torkad frukt i små bitar(jag använde mango, ananas och dadel)
 
1. Rosta kokosflakesen och solrosfröna i 5-10 minuter i ugnen i 175 grader
2. Blanda ihop bovete-, havre-, rågflingor och havrekli med kokosolja, vatten och agavesirap. 
Bred ut på en plåt, rosta i ugnen i 175 grader i ca 20 min. Rör om då och då. Låt svalna.
3. Blanda ihop alla ingredienser och lägg i en fin burk.
4. Ät med till exempel en skvätt mandelmjölk eller havregurt!
 

Poppad quinoa

Tänka sig, att man faktiskt kan poppa quinoa! Det är bara att skölja quinoan, låta den torka i ett tunt lager i en femtigraders ugn och värma en traktörpanna(funkar säkert med en stekpanna men då kan man behöva ett lock av något slag, eller bara en bit bakplåtspapper). När quinoan torkat och pannan är varm lägger man i ett tunt lager. Efter en stund börjar de poppa, de poppar inte så högt och ljudligt, ungefär samma ljud som när man häller mjölk över riskrisp. När de ser gyllenbruna ut, häll över de i en skål för att svalna. Använd på samma sätt som flingor, i bröd, i mysli, strö över salladen eller ät de som de är med lite salt.
 
Poppade / opoppade
 

Vattenkokare och plast

Denna vattenkokare är högt på min önskelista för tillfället. Jag har dessutom börjat sommarjobba, och på något sätt måste jag ju spendera mina pengar, och detta är enligt mig en bra investering. 159 euro på Giganttis nätbutik är maffigt för en vattenkokare, när man kan få bra varianter för en femtilapp. Vattenkokaren är ett av de bästa, mest nödvändiga köksredskap man kan ha. Man sparar både energi och tid på att värma upp i en sådan här, jämfört med en i en kastrull. Varför jag fäst mig vid denna är för att den är snygg förstås, men också för att det innersta omhöljet som är i närkontakt med vattnet är gjort av glas. På så vis undviker man att bisfenol A(BPA) läcker ut i vattnet. Bisfenol A är en kemikalie som används i en del plaster. Till exempel i plastburkar, tuttflaskor och andra flaskor av plast. Det finns också i kvitton och i konservburkar. Ämnet frigörs vid hård användning och vid upphettning (hetta därför aldrig upp en färdigmatportion utan att sätta över på en vanlig tallrik först, om du vill undvika kemikalier). BPA är starkt hormonstörande, och är sammankopplat med bland annat hjärtsjukdomar och nedsatt fortplantningsförmåga. Så eftersom jag använder min vattenkokare i plast flera gånger per dag, och för att jag vill minska mitt "intag" av BPA så tror jag nog att en del av sommarlönen får gå åt till en sådan här.

Havregurt

 
Idag i affären blev jag så glad, så glad! Det var nämligen så att Citymarket äntligen bestämt sig för att börja sälja Oatlys naturella havregurt. När jag var i Stockholm förra hösten åt jag denna fantastiska jogurt, jag visste inte ens om att det fanns något liknande! Det var en enligt mig en fantastisk uppfinning, så väl hemma i Finland tog jag kontakt med Citymarket och frågade om de kunde ta in produkten, eftersom de också dessutom säljer andra produkter av Oatly tänkte jag att det inte skulle behöva vara så invecklat. Men trots det kom det tillbaka ett nekande svar, att det tyvärr inte var möjligt. Men se nu, mer än ett halvår senare fann jag ändå jogurten i hyllan! Det som är så bra med jogurten är förstås att den är så god, men också att den är havrebaserad. Jag försöker att inte äta alltför mycket sojabaserat, det är så mycket som är just tillagat på soja så det blir lätt för mycket av det goda. Dessutom så kan man odla havre på våra breddgrader, vilket inte är möjligt med soja. Den inhemska havregurten Yosa tycker jag nog är väldigt god, men de säljs oftast i portionsburkar med en del tillsatt socker, plus att konsistensen är lite för fast enligt min smak. Oatlys havregurt är härligt krämig, och som "förtjockningsmedel" används helt vanligt potatisstärkelse, inte karragenan eller xanthangummi eller annat konstigt trams som ofta används. Den innehåller också mjölksyrebakterier som är bra för magen. Priset för 1 liter var 3,40 €, vilket jag tycker är riktigt rimligt. Havregurt är inte en specialprodukt som endast är till för sådana som inte äter mjölk, utan det är också ett miljövänligare val än vanlig jogurt eftersom det inte går åt lika mycket energi i tillverkningen. 
 
När jag kom till kassan märkte jag att jag inte hade mitt bankkort med mig, utan endast lite kontanter. Jag fick lämna mer än hälften av det jag plockat åt mig i kassan, pinsamt. Jag hade ingen aning om var mitt kort kunde vara, var nästan helt säker på att någon hade stulit det. Men efter att ha kollat mitt konto och sett att pengarna var kvar, frågat i närbutiken där jag använt det sist utan resultat kom jag på att kolla i mina shorts som jag haft på mig då jag handlat, och där var det som tur var! Efter detta hade jag ingen lust att laga mat, så till middag fick det bli en portion havregurt och några smörgåsar.