Nässelchips
Jag får helt enkelt inte nog av att använda mig av och experimentera med olika sorters "ogräs". Ikväll var jag hem till mina föräldrar och passade på att samla på mig lite mera av ett och annat, bland annat mera nässlor. Denna gång frös jag in lagom stora, förvällda portioner. Men jag använde en del till att prova på att laga chips. Något som på sistone varit väldigt populärt är grönkålschips. Grönkålen som säljs i affärerna här, om man alls hittar, är från Spanien och det känns lite onödigt att köpa då det finns ypperliga, motsvarande grönsaker att äta. Jag började fundera om man inte skulle kunna testa laga på nässlor istället. Jag testade att googla, och visst kom det fram recept på det! Jag tog inspiration från en blogg, och lagade en lite egen version. Jag valde ut de största bladen, så mycket så de täckte en ugnsplåt. I en skål blandade jag nässlorna med ett par matskedar rapsolja och en klyfta riven vitlök. Jag bredde ut allt på plåten, strödde över salt och jästflingor och satte plåten in i ugnen i 40 minuter på 125 grader. Det bildades lite kondens, så jag vädrade ugnen emellanåt, och så vände jag lite på bladen. Resultatet blev krispigt, saltigt och gott, helt klart ett bra substitut mot vanliga chips. De blev väldigt spröda och sköra, så de var lite knepigt att plocka bort vissa från plåten. De var lite påtigt att trixa fram dem, så detta blir nog inte något jag kommer börja laga till så ofta, även om de blev väldigt goda.
Inlagda maskrosknoppar
Ännu ett sätt att ta vara på naturens erbjudanden. Det låter kanske inte så gott, men jag tänkte att det var värt ett försök! Får se hur det börjar smaka om några dagar, om det är något att ha. Jag föreställer mig att det är som ett tillbehör till maten, ungefär som saltgurkor. Jag förvällde ungefär en liter maskrosknoppar i saltat vatten och satte dem i en glasburk, kokade upp en ättikslag med salt och socker och hällde i burken, och i med några vitlöksklyftor. Jag väntar med spänning!
Weekend+good food= <3
Vitaminkick
Jag har dragit på mig en förkylning, och det känns väldigt opassligt med tanke på att vi går mot ljusare, varmare, skönare tider. Det är inte så skönt att vara en snörvel-Fia som det fina vädret till trots, måste se till att klä på mig ordentligt(förkylningen kom av att jag nog var lite för optimistisk med det tidigare i veckan). Dessutom är det paus i träningen på obestämd tid, nu är det bara återhämtning som gäller. Surt, när det skulle vara så skönt att vara ute och springa i solskenet innan det hinner bli alldeles för sommarvarmt. För att friskna till lite snabbare lagade jag till denna vitaminbomb till juice/smoothie. Kirskål, äpple, citron, gurka, morot, frysta nässlor och ingefära innehöll den. Jag finrev moroten och hade resten av ingredienserna i små bitar, fyllde på med lite vatten och mixade allt till en slät sörja. Inte det godaste jag smakat på denna jord, men här var nyttigheten tillräcklig för att få mig att dricka detta. Det smakade lite vattnigt och lamt,
but hopefully it will do the trick!
Nässeldags
Nu är det nässeltider! I förrgår for jag iväg och plockade så mycket jag orkade och mina händer stod ut med av denna superfood, som innehåller 4 gånger så mycket kalcium som mjölk, och 5 gånger så mycket järn som spenat. Dessutom innehåller den mängder av andra saker som C-vitamin, betakaroten och magnesium. Naturens egen multivitamin. Tänk det, och så växer det helt gratis som ogräs på alla tänkbara ställen. Tidigare då jag har plockat har jag alltid förvällt det och fryst in, men det har velat lämna oanvänt i frysen ganska länge. Därför tänkte jag att jag i år skall försöka mig på att torka det och mala det till pulver, för att det skall bli lite mera användarvänligt. Jag föreställer mig att jag då kan strö det över lite vad som helst, gröten, jogurten, blanda ut i vatten till en nässelshot och liknande. Jag passade också på att plocka kirskål, ett annat bedrövligt ogräs. Det var min mamma som tipsade om det, så jag blev tvungen att prova. Dumt att gå miste om det när det växer gratis i mängd och massor. Kirskålen har jag ätit rå i sallad, men den går att använda precis som spenat. Jag skall ta och förvälla och frysa in resten av det jag plockade. På finska finns det ett namn på detta att plocka ätliga växter, "hortoilu". På hortoilu.fi finns det mera tips om olika växter som är ätliga, bland annat maskros tycks vara populärt. Men den smaken är lite väl kraftig för mig för att jag skall vara intresserad, kirskål och nässlor smakar ju ändå bra, vilket jag tycker är en av matens viktigaste egenskaper. Så passa på nu och laga nässelsoppa och kirskålssallad så länge det finns gratis runt husknuten!
Rönnlövsknoppar, gott att tugga på om man tycker om bittermandel, smakar precis som det!
Hela matsalsbordet täckt med nässlor!
Gräddglass?
Nej, gräddglass är det inte, men gott är det! Ikväll kände jag för något lite extra, utan att det egentligen var det. Jag lagade till "glass" genom att mixa frysta bananer och hallon med lite kokosflingor. Först får bananskivorna tina några minuter, sedan mixar man till det i matberedaren, det tar en stund innan det blir krämigt. Konsistensen är väldigt glassig, som mjukglass ungefär. Det är ganska passligt söt smak, jag ringlade över lite agavesirap, men det var inte egentligen så nödvändigt. Det går dessutom att variera med olika smaker, fast jag undviker att blanda med kakao eftersom jag inte tycker om banan-choklad kombinationen. Soffhäng, glass och film - ett perfekt slappar avslut på dagen!
Färsk sparris
Nu är den europeiska sparrisen i säsong. Under vinterhalvåret är den färska sparrisen oftast från Peru eller något annat sydamerikanskt land. Jag har aldrig ätit färsk sparris, endast sådan som är inlagd, men jag tycker det är väldigt gott. Så idag när jag var i butiken och såg att de hade sparris från Ungern, 2 euro för ett halvt kilo, tänkte jag att det var dags att testa laga. Då jag kom hem var jag vrålhungrig så det fick bli något snabblagat. Det blev en varm sallad med quinoa, rödlök, zucchini, körsbärstomat och rucola. Sparrisen strimlade jag och ångkokade den samtidigt som jag kokade quinoan. På det blev det en vitvinsvinägrett med lime och basilika. Sparrisen i sig hade inte en så framträdande smak, men gott var det. Lyxmåltid på 10 minuter, inte så illa.
Första maj..
...firades med picknick med dessa fina typer i Hovrättsparken. Kallt och
blåsigt men solen sken, och det var ju huvudsaken det. Jag kände för
att fixa till lite extra och lagade minipizzor med massor med toppings. Jag använder mig nästan alltid av Leila Lindholms pizzadegsrecept. De flesta andra recept är det oftast på tok för mycket jäst i. Degen hinner inte använda upp all jäst innan gräddning, vilket i sin tur kan leda till att det fortsätter jäsa i magen, och det är inte så angenämt. Så hennes recept rekommenderas, det är bara att googla sig fram till det.
Soltorkade tomater, kalamata oliver, örtmarinerad tofu, inlagd, rostad paprika,
champinjoner, zucchini, rödlök - med andra ord, ganska så maffigt.